De warmtepomp is een begrip dat we steeds vaker horen. Veel mensen weten ongeveer wat een warmtepomp doet en waarvoor het wordt gebruikt. Maar voordat u een warmtepomp, cv-ketel, koelmachine of een ander energieapparaat kiest, is het belangrijk om eerst te bepalen wat de energiebehoefte is.
Voor een warmtepomp of cv-ketel moet worden berekend hoeveel warmte op een koude dag (bij –10 graden Celsius) via de isolatie van een woning of gebouw verloren gaat naar de buitenlucht. Niet alleen de isolatie is hierbij belangrijk, maar ook het type ventilatie en de hoogte van de ruimtes spelen een rol.
Als voor alle ruimtes is berekend hoeveel energie er op een koude winterdag ‘lekt’ naar buiten, kan worden bepaald welk vermogen de warmtepomp of cv-ketel nodig heeft om het binnen aangenaam te houden. Ook weet u dan welk vermogen een radiator, convector of vloerverwarming moet hebben om voldoende warmte in een ruimte te blijven afgeven. Een warmteverliesberekening geeft hier het antwoord op.
In het geval van een hybride warmtepomp dient goed uitgezocht te worden wat het kantelpunt is qua hoofdverwarming. Vanaf welke buitentemperatuur ga je de cv-ketel voorrang geven? Het kantelpunt kan gelukkig tegenwoordig ingegeven worden in de warmtepomp zodat deze zelf bepaald wanneer er enkel op gas, elektra of een combinatie van beiden wordt verwarmd. Selecteer je een warmtepomp met een te groot vermogen dan zal deze vaak aan en uit schakelen wat de levensduur van de machine niet ten goede komt. Selecteer je een te kleine warmtepomp dan kan het zijn dat de vertrekken niet op temperatuur komen of dat de cv-ketel (in het geval van een hybride opstelling) veel sneller als gewenst de verwarming op zich neemt.
Behalve het selecteren van een warmtepomp dienen nog een aantal aspecten goed nagezien te worden. Namelijk, wat laat de isolatie toe, wat voor soort afgiftesystemen zijn er geïnstalleerd en hoe wordt het systeem ingeregeld? Laat je bij het aanschaffen van een warmtepomp altijd goed adviseren welke maatregelen er benodigd zijn. Het kan zelfs zo zijn dat je beter eerst (verder) kunt isoleren, omdat dit meer energiewinst realiseert.